Merobah Massa!

"The future belongs to those who prepare for it today!"-Malcom X

Kata-Kata Hikmah

Manusia tercipta kerana bergerak, dan untuk bergerak. Maka bergeraklah! Maka DIA akan bersama kita, setiap orang memiliki masa-masa kepahlawanannya sendiri, maka ia perlu dihargai!"

Tazkirah

"Marilah kawan mari kita kobarkan, Di tangan kita tergenggam arah agama dan bangsa, Marilah kawan mari kita nyanyikan, Sebuah lagu tentang pembebasan tanpa pendustaan! Tiada yang tidak berubah kecuali PERUBAHAN itu sendiri!"

Pilihanraya Kampus; Iktibar & Pengajaran yang perlu dipelajari!

Pilihanraya Kampus UM; Iktibar yang perlu dipelajari oleh para pendokong & penyokong. Layari:

http://mahasiswakini.com/archives/1169#comments


Pilihanraya kampus UM baru sahaja menutup tirai tabirnya menyaksikan Pro-Mahasiswa kembali menaungi kampus setelah dikurniakan kemenangan setelah 5 tahun kecundang di tangan Pro-Aspirasi. Teriakkan ‘Student Power’, ‘Hidup Mahasiswa’, ‘We Unite For UM’, dan ‘Allahu Akbar’ menggamatkan suasana sepanjang fasa kempen dan menggegarkan DTC setelah Islam dan mahasiswa dinobatkan sebagai pemenang pada PRK kali ini. Terdengar rintihan munajat, esakkan tangisan, untaian mutiara airmata bercucuran tanda meraikan sedikit hadiah yang diberikan Allah SWT selepas pelbagai perit jerih, suka duka, caci maki, ujian dan halangan serta tohmahan walaupun ia hanya sekelumit cuma tapi memadai dengan balasan kemenangan yang diberi.

Pilihanraya kali ini sangat menarik dan penuh kontroversi, isu bertali arus, kebatilan sangat terserlah, kebenaran menunjuk arah. Di mulai dengan pembongkaran kes salah laku penggunaan dan penyelewengan kuasa serta rasuah yang melibatkan TNC HEPA membeli calon dan menaja jentera Pro-Aspirasi berkampung di Pulau Pangkor, kes rumah Pro-Mahasiswa di ambush polis dari IPK KL (sekitar 30 anggota, 3 buah van, 2 buah kereta peronda terlibat dalam operasi) atas tuduhan memalsukan dokumen, isu surau Akademi Islam dikhianati dengan diletakkan BABI dibaluti dengan bendera PAS, tertulis di atasnya ‘PMI’, ‘PRO-M’, ‘PAS’, dan rumah rakan tahalluf UMANY jua turut digeledah Polis kerana dituduh dan disyaki terlibat mencetuskan politik perkauman dalam kes BABI. Dalam paling tragis apabila ada di kalangan ahli PMIUM (Rizal Azizan dan Asri Jani) yang berpaling tadah dan menjadi ‘bughah’ (penderhaka) kepada Islam dan perjuangan, bermuka-muka, bersifat talam dua muka dan menaja perpecahan sampaikan sanggup menjadi pendusta dan menggadaikan maruah bertanding mewakili Aspirasi. Amat dikesali bahawa mereka adalah mantan pimpinan pelajar di Akademi Pengajian Islam UM Nilam Puri, yang masing-masing pernah menjawat jawatan Presiden MPP APIUMNP dan Exco Lajnah Siasah dan Hal Ehwal Semasa (Lashes). Pada pengamatan saya, sikap ingkar pada arahan pimpinan, membelakangkan Jamaah, sangat tergopoh-gapah, melulu dan membabi buta mereka ini menyebabkan ijitihad siasi menjadi racun yang memakan diri, dan akhirnya Islam dikhianati, dan kelakuan mereka tidak ubah sebagai alat yang dipergunakan bagi memastikan kemenangan diperoleh atas nama Islam bagi pihak yang rakus, ibaratkan keldai tunggangan yang dicucuk hidung serta ditarik bagi memastikan bebanan dan matlamat sang Tuan dapat dilunaskan.

Dugaan dalam beragama

“Wahai orang-orang yang beriman, adakah kamu menyangkakan kamu benar-benar beriman walhal kamu belum diuji” (al-Ankabut;2)

Daripada Khabbab bin al-Aratti r.a berkata, “Kami mengadu kepada baginda Rasulullah SAW ketika itu baginda sedang berbaring di bawah lindungan Kaabah. Kemudian kami bertanya, ‘Adakah engkau tidak meminta pertolongan untuk kami? Adakah engkau tidak mendoakan kebaikan untuk kami? Sekiranya Agama yang dibawa olehmu benar wahai Muhammad, nescaya Allah pasti akan memenangkannya.”

Orang sebelum kamu…!

Baginda lantas bersabda, “Orang yang sebelum kamu itu ada yang ditanam hidup-hidup, ada yang digergaji dari atas kepalanya sehingga tubuhnya terbelah dua dan ada pula orang yang disisir dengan sisir besi yang mengenai daging dan tulangnya, tetapi yang demikian tidak menggoyahkan mereka daripada agamanya. Demi Allah, Allah pasti akan mengembangkan agama Islam hingga merata tempat dari Shan’a sampai hadhramaut, dan masing-masing daripada mereka tidak takut melainkan hanya kepada Allah atau takut serigala menyerang kambingnya, tetapi kalian sangat tergesa-gesa. (bukhari; 3612, Ahmad, 5/109)

Pengajaran Perang Tabuk, pelbagai alasan dicipta

Pada pagi waktu Subuh Rasulullah SAW tiba, khabar berita ketibaan Baginda menandakan datanglah kesedihan bagiku. Aku hampir berdusta untuk menceritakan apa yang sebenarnya terjadi kepada diriku kerana aku ingin mengelakkan kemurkaan Nabi SAW. Aku sudah berusaha untuk meminta pendapat seluruh keluargaku dalam mencari alasan.

Seperti biasa apabila Baginda tiba daripada satu peperangan Baginda langsung terus ke masjid lalu solat dua rakaat kemudian duduk di tengah-tengah orang ramai. Pada masa itu datanglah orang-orang yang tidak ikut perang untuk mengajukan pelbagai alasan mereka kepada bagainda Nabi dan bersumpah dihadapannya. Semuanya berjumlah lebih kurang 80 orang. Rasulullah SAW menerima alasan dan sumpah-sumpah mereka dengan jelas dan memohon ampun untuk mereka. Sedangkan hal-hal yang tersembunyi atau yang mereka rahsiakan, Baginda serahkan kepada Allah SWT.

Perilaku Ka’ab, dan tindakan Nabi

Sewaktu aku (Ka’ab) menghadap Rasulullah SAW dan mengucapkan salam, Baginda tersenyum sinis, senyum kemarahan, lalu Baginda bersabda, “Mari ke sini,” Aku pun datang mendekati dan duduk dihadapan Baginda. Baginda lantas bertanya, ‘Apa yang menyebabkan kamu tidak ikut berperang, bukankah kamu telah membeli kenderaan?”

Aku (Ka’ab) menjawab, ‘Wahai Rasulullah, demi Allah, seandainyaaku duduk di hadapan orang selain anda daripada penduduk dunia ini, nescaya aku akan mencari jalan keluar daripada kemarahanmu dengan pelbagai alasan, kerana aku cukup mahir berhujjah dan berdebat.”

“Tetapi demi Allah aku yakin seandinya aku berdusta kepadamu nanti Allah akan memurkai aku. Dan sekiranya aku menceritakan apa yang sebenarnya terjadi kepada diriku nescaya kamu sangat murka dan kecewa kepadaku, tetapi aku tetap mengharapkan kemaafan ddan keampunan daripada Allah. Demi Allah sesungguhnya aku tidak punya apapun alasan juga, dan demi Allah, sesungguhnya aku belum pernah merasa sihat dan senang seperti ini, tetapi aku tidak turut berperang bersama-sama kamu, alangkah celakanya aku.’

Rasulullah SAW bersabda, ‘Apa yang kamu katakan kepadaku ini adalah suatu kejujuran?, pergilah kamu bertaubat sehingga Allah memutuskan perkara ini untukmu.’

Pesan Nabi jauhi mereka

Daripada Ka’ab bin Malik, beliau berkata mereka berdua (Murarah bin al-Rabi’ah al-Amri dan Hilal bin Umayyah al-Waqifi) datang menemui Nabi seraya mengatakan kepada Rasulullah SAW mereka adalah di kalangan sahabat yang soleh yang turut dalam peperangan Badar al-Kubra dan orang selalu menjadi teladan. Setelah mereka menerangkan hal kedua-dua orang itu, aku pun membatalkan niat untuk bertemu Nabi kerana terlalu rasa malu dan bersalah kerana aku tiada alasan . Sejak itu, Rasulullah SAW melarang kaum muslimin bercakap-cakap dengan kami bertiga yang tidak ikut perang Tabuk.

Maka semua orang menjauhi kami. Sikap mereka berubah terhadap kami, sehingga aku merasa seperti terasing di negeri sendiri, di mana seluruh penduduknya aku kenal selama ini. Hukuman terasa dipulaukan ini aku (Ka’ab) lalui dan alami selama 50 hari.

Kedua-dua temanku (Murarah bin al-Rabi’ah al-Amri dan Hilal bin Umayyah al-Waqifi) tetap tinggal di rumah dan menangis terus menerus. Sedangkan aku adalah yang termuda dan terkuat antara ketiganya. Aku tetap keluar dan ikut solat bersama-sama kaum muslimin serta berulang-alik ke pasar juga, akan tetapi tidak pernah seorang pun yang menyapa aku.

Bahkan pernah aku mendakati Rasulullah SAW dan memberikan salam kepada Baginda di mana waktu itu Baginda sedang duduk setelah selesai solat. Dalam hati kecilku timbul pertanyaan apakah Baginda berkenan menggerakkan bibir untuk membalas salamku atau tidak. Kemudian aku terus solat di hadapan Baginda dengan harapan menarik perhatiannya. Ketika aku sedang solat itu, Baginda memandang diriku lalu menjeling.

Allah dan Rasul lebih tahu!

Suasana dipulaukan kaum muslimin seperti itu berjalan agak lama. Pada sustu petang, aku (Ka’ab) memanjat dinding rumah Abu Qatadah, dia sepupuku dan dialah orang yang paling aku senangi. Kemudian aku mengucapkan salam kepadanya, tetapi demi Allah, dia tidak membalas salamku itu, lantas aku bertanya kepadanya, ‘Wahai Abu Qatadah, demi Allah aku ingin mendengar jawapanmu, tidak tahukah kamu bahawa aku jua mencintai Allah SWT dan RasulNya?’ Abu Qatadah diam membisu. Aku bertanya lagi, namun ia tetap batu membisu.

Aku bertanya lagi. Akhirnya dia menjawab dengan ucapan, ‘Allah dan RasulNya lebih mengetahui.’ Maka bercucuran air mataku mendengar jawapannya. Aku segera kembali ke rumahku lalu terus menunggu hingga datang ketentuan Allah pada diriku.

Belajarlah dari Al-Quran dan sirah, lalu bertindaklah dengan hikmah bijaksana.

“Janganlah kamu berasa hina (lemah) dan jangan kamu berasa duka cita dan kamu adalah lebih tinggi (mulia) jika kamu (benar-benar) beriman.” (Ali 'Imran: 139)

"Di antara mereka orang-orang mukmin ada yang telah menepati janjinya kepada Allah, maka di antara mereka ada yang gugur syahid. Dan setengah daripada sedang menunggu (janji Allah). Dan mereka sesekali tidak akan mengubah janjinya walau sedikit jua pun"- al-Ahzab :23

Ingatlah wahai sahabat dan teman seperjuangan, perjuangan ini tidak pernah dihamparkan dengan karpet merah, penuh onak dan duri, diri kamu tidak akan sesekali dihiasi dengan intan berlian, harta kekayaan, kerana tiada yang mudah dalam berjuang, tiada mahar yang lebih mahal dagangannya untuk dijual beli melainkan kamu mendapat balasan Syurga yang abadi di sisi Allah SWT, terkorban, kalah atau menang bukan ukuran kerana syahid adalah jalan yang paling kita rindui. Jika dikurniakan kemenangan maka gunakan ruang dan peluang itu untuk beramal, banyak melakukan kebaikan dan berbakti, tapi jika diberikan sedikit ujian kekalahan, maka insafilah diri kerana kita masih gagal menarik Nusrah Ilahi, tetapi janganlah pula berputus asa kerana kita tetap punya Allah Yang Maha Kuasa!-Azlan Zainal

0 comments:

Post a Comment